Blog

Kennis opdoen van vakgenoten bij congres – wat ik onder meer leerde

Ik heb e.e.a. aan leermomenten van het congres natuurlijk opgeschreven in mijn notitieboekje. Ik deel ze hieronder. Let op: kan goed zijn dat ik niet alles volledig heb onthouden of heb genoteerd.. Maar geeft je vast een leuke indruk.

Content onthouden en ernaar handelen

Uit onderzoek met elektroden blijkt dat veel klanten slaap-hersengolven uitstralen als ze content lezen. Niet goed, je moet ze activeren. Je wilt activerende hersengolven zien.

Je moet ze niet de hele tijd activeren. Eerst een tijdje simpele content aanbieden en dan opeens iets waar ze over moeten nadenken. Wissel ook abstract en concreet met elkaar af.

Je hoeft niet alles voor te kauwen. Stel een vraag, zodat ze zelf gaan nadenken.

Klanten krijgen zo veel informatie tot zich. Help hen om orde in de chaos te brengen. Dan blijft de boodschap beter onthouden.

Maak het de klant gemakkelijk om de info te vinden. Mensen denken liever niet na, dan dat ze het wel doen.

Voorkom dat de content die je plaatst hetzelfde is als van je concurrenten. Als je je niet onderscheidt, kiezen klanten voor het vertrouwde merk. Dus het vertrouwde merk profiteert van jouw content.

Als je een toffe en humoristische reclame hebt gemaakt, zorg dat klanten dit koppelen aan het bedrijf. Je kunt in je bedrijf aan sourcememory doen, door bijvoorbeeld huisstijl en type afbeelding.

Storytelling – vertel een goed verhaal

Een verhaal bestaat uit een aantal gerelateerde dramatische gebeurtenissen die richting hebben.

Voorwaarden van goed verhaal:

  • Zonder conflict geen drama en zonder drama geen conflict.
  • Ontlok emotie
  • Het verhaal geeft richting – doe je door bijvoorbeeld elke zin te beginnen met daarom of maar. Zo krijg je een verband tussen de zinnen.

Voldoet je tekst niet aan de voorwaarden? Dan is het een anekdote.

Als je iets wilt uitleggen, moet je gewoon informeren. Denk goed wanneer je het verhaal wel of niet wilt inzetten.

De kwaliteit van content meten

Niet alleen kijken naar bounce rate en bezoekersaantallen. Een hoge bouncerate kan ook aantonen dat mensen goed geholpen zijn en daarom de pagina verlaten. En is een laag bezoekersaantal per se slecht? Niet als je inzet op een niche in de markt.

Je kunt zelf een tool ontwikkelen, die de kwaliteit van content meet. Op basis van bijvoorbeeld schrijfstijl, seo en toegankelijkheid. Er zijn ook veel gratis en betaalde tools in de markt die je helpen de kwaliteit te bewaken.

Natuurlijk is gebruikersonderzoek of A-B-testen ook een belangrijke manier om contentkwaliteit te meten.

Content als kostenpost?

Bij veel organisaties ziet de directie content als een kostenpost. Hoe kun je de waarde van content meten? Bij non-profitorganisaties is de website puur erop gericht om telefoontjes aan de klantenservice te ondervangen. Stel dat de website er niet was, hoe groot zou de klantenservice dan wel niet moeten zijn.

Brieven van overheidsorganisatie herschrijven naar taalniveau B1

Is er veel weerstand bij de eigenaren van brieven om teksten te versimpelen? Dan moet je de noodzaak aantonen, door bij de doelgroep langs te gaan. Vraag doelgroep met merkstift de woorden te arceren die ze niet begrijpen. Zo kweek je bewustwording bij de eigenaren van de brieven. Haal de doelgroep naar binnen.

Als je in gesprek bent met doelgroep, leg uit dat je doel is dat jij ervan leert. Dat je niet de taalvaardigheid gaat testen van de doelgroep. Ze schamen zich soms ook best. Dus benader ze rustig en vriendelijk.

Sommige woorden blijken toch lastig, zoals schulden, huurachterstand. Zeg ook ‘kunt u een nieuwe afspraak maken’ ipv ‘kunt u de afspraak verplaatsen’. Mensen denken dan dat je naar een andere locatie wilt uitwijken.

Je kunt trucjes toepassen. Zet bijvoorbeeld ‘besluit’ neer met tussen haakjes ‘beschikking’. Of je zet onder de brief ‘De wet blabla is toegepast bij dit besluit’. Soms moeten bepaalde dingen nou eenmaal in de brief genoemd worden. Moeten wil je misschien liever niet gebruiken. ‘Dit is verplicht’ kun je dan zeggen.

In een groepje dezelfde brief redigeren. Bij elkaar komen om samen tot 1 brief te komen.

Achtergrond van afbeelding transparant maken? Gebruik deze methode!

Het heeft mij toch wel een uurtje googelen gekost, maar ik heb de perfecte manier gevonden om de achtergrond van een afbeelding transparant te maken. Als je een logo op een lichtgrijze achtergrond wilt plaatsen, wil je geen wit vierkant om je logo zien.

Waar is die goede methode dan te vinden? Wel nu, bekijk het YouTube-filmpje Transparent Background in Pixlr. Dit trucje voer je trouwens uit in mijn favoriete (gratis) fotobewerkingsprogramma Pixlr.

Verder lezen Achtergrond van afbeelding transparant maken? Gebruik deze methode!

Mijn kennis over webrichtlijnen en toegankelijkheid is weer opgefrist!

Tijd is kostbaar, ook voor mensen met een functionele beperking. Geen hindernissen A.U.B. Foto: Majomka, Pixabay

Wat leuk, ik mocht (het is alweer een tijd geleden) een workshop digitale toegankelijkheid bijwonen van Iacobien. Zij is specialist op het gebied van digitale toegankelijkheid en bouwkwaliteit. Overheidswebsites zijn verplicht om hun website toegankelijk te maken voor mensen met een functionele beperking (bijvoorbeeld slechtziend, slechthorend, een motorische beperking, dyslexie). Ik dacht dat ik best veel wist over toegankelijkheid, maar heb toch veel nieuwe dingen geleerd. Lees hieronder mijn eye-openers.

Verder lezen Mijn kennis over webrichtlijnen en toegankelijkheid is weer opgefrist!

Cms WordPress in gebruik

Ik ben al zo ingeburgerd in WordPress, dat het voor deze blog lastig is om terug te halen hoe ik het vond om te leren werken in WordPress. Nu vind ik het in ieder geval een prima cms. En nog gratis ook. Bovendien wordt het cms ook gratis geupdatetet, zodat het cms aan de laatste eisen van websites voldoet. Dit hoef je als developper zelf allemaal niet meer te regelen. Als je erover denkt om WordPress te gebruiken, lees dan even deze blog zodat je een beeld krijgt van de werking van het cms.

Verder lezen Cms WordPress in gebruik

Cms EPiServer in gebruik

Ik vind EPiServer toch wel een heel fijn cms. Echt vernieuwend dat je zo prettig kunt schuiven met componenten. In het begin is het even wennen natuurlijk. Het cms biedt allerlei mogelijkheden om content te personaliseren: welke doelgroep krijgt iets wel en niet te zien? Ik heb alleen kennisgemaakt met de basics. In deze blog leg ik je uit hoe EPiServer werkt en wat mijn ervaring met EPiServer is.

Verder lezen Cms EPiServer in gebruik

Schrijven voor taalniveau B1 in de praktijk

“Yes, het is weer gelukt om een webtekst op taalniveau B1 te krijgen!” Ik stopte mijn blijdschap niet onder stoelen of banken. Samen met de andere leden van het contentteam werkten we aan een nieuwe website. Opdracht: alle teksten herschrijven naar B1-niveau. En dat was zo gemakkelijk nog niet.

Verder lezen Schrijven voor taalniveau B1 in de praktijk

E-learning schrijven voor taalniveau B1

Het moest er maar eens van komen: leren schrijven voor taalniveau B1! Ik dacht dat ik dat al wel kon. Moeilijke woorden leg ik uit en zinnen houd ik kort. Hoeveel meer kon het nu zijn? Daar ben ik achtergekomen toen ik met de e-learning ‘Leer schrijven in eenvoudig Nederlands’ begon van Bureau Taal. Schrijven voor B1 is helemaal niet zo gemakkelijk! Hieronder lees je mijn leermomenten en verrassingen.

Verder lezen E-learning schrijven voor taalniveau B1

Zo werk je samen met de inhoudelijk deskundige

Je bent als webredacteur ingehuurd om een nieuw online dossier aan te maken op een website. Of is het je taak om de bestaande pagina’s te actualiseren en op te frissen? Ga je nieuwsberichten of blogs schrijven? Werk aan de bakker. Maar je klaart de klus niet alleen. Je werkt samen met een of meerdere inhoudelijk deskundigen. Denk hierbij aan beleidsmedewerkers / adviseurs / juristen / afdelingshoofden / producteigenaren / oprichters. Zij leveren (als je gelukt hebt) basisteksten aan die jij redigeert tot een heldere webtekst. En zij doen tot slot de inhoudelijke check van je webtekst. Hoe werk je nu het best samen met deze immer drukke inhoudelijk deskundigen? Lees hier mijn tips en ervaringen.
Verder lezen Zo werk je samen met de inhoudelijk deskundige