Cms WordPress in gebruik

Ik ben al zo ingeburgerd in WordPress, dat het voor deze blog lastig is om terug te halen hoe ik het vond om te leren werken in WordPress. Nu vind ik het in ieder geval een prima cms. En nog gratis ook. Bovendien wordt het cms ook gratis geupdatetet, zodat het cms aan de laatste eisen van websites voldoet. Dit hoef je als developper zelf allemaal niet meer te regelen. Als je erover denkt om WordPress te gebruiken, lees dan even deze blog zodat je een beeld krijgt van de werking van het cms.

Wie of wat zit achter WordPress?

WordPress is een cms dat wordt gecreëerd door en voor alle gebruikers van het cms WordPress. Het is een open source systeem. Dit wil zeggen dat developers over de hele wereld eraan werken. Je kunt als developer het WordPress systeem naar eigen wens personaliseren en inrichten. Ok, nu ga ik verder met een korte uitleg waar je rekening mee moet houden als je als simpele webredacteur met WordPress gaat werken.

Ga je werken met pagina’s of berichten?

  • Pagina’s gebruik je voor de meer statische informatie, die niet gebonden is aan een datum. Pagina’s zijn geschikt voor algemene informatie ergens over. Voor bijvoorbeeld recepten of een handleiding. Informatie die niet zo vaak bijgewerkt hoeft te worden. Let op, zorg dat de statische informatie wel steeds kloppend blijft.
  • Berichten zijn als het ware blogs/artikels. Berichten zijn gebonden aan een datum, een momentopname. Je kunt een bericht schrijven naar aanleiding van een onderwerp dat op dat moment in de media speelt. Of omdat je op dat moment iets kwijt wilt. Berichten zijn geschikt voor nieuwsberichtjes of voor het verkondigen van je mening. Ze zijn ook handig als je over een onderwerp schrijft dat zich continu ontwikkelt. Bijvoorbeeld als je regelmatig over een ziek familielid of een burenruzie wilt berichten.

Heerlijk praktische navigatiemenu’s

Ik houd van navigatiemenu’s. Als het aan mij ligt moet je er lekker veel subpagina’s onder kunnen hangen voor een logische indeling van alle informatie. Houd jij hier ook van? Dan is WordPress perfect. In het hoofdnavigatiemenu kun je je goed uitleven. Je kunt er zelf voor kiezen of het menu handmatig of automatisch wordt opgebouwd. Dit geef je aan onder ‘weergave – menu’s’.

Kies je voor automatisch, dan moet je op de pagina’s in de rechtersidebar aangeven wat de ‘parent’ pagina is. Je selecteert bijvoorbeeld de hoofdpagina. Dan komt de pagina hoog in de navigatie- en url-structuur. Maar je kunt ook aangeven dat een subpagina de ‘parent’ is. Zo kun je een sub-sub-pagina aanmaken. Als je begrijpt wat ik bedoel…

Als je handmatig het menu wilt aanmaken, dan kan dat ook. WordPress heeft hiervoor een handige functie om pagina’s en links aan het menu toe te voegen. Vervolgens kun je door te schuiven eenvoudig de volgorde bepalen.

Je hebt binnen de standaard-thema’s van WordPress de mogelijkheid om naast een hoofdmenu ook een socialmediamenu aan te maken. Hierin kun je links opnemen naar je Facebook, LinkedIn en Twitter.

P.S. hierboven heb ik het over het opbouwen van een hoofdnavigatie aan de hand van pagina’s. Heb je je content vooral gegoten in berichten? En heb je deze berichten ingedeeld in categorieën? Je kunt er ook voor kiezen om de hoofdnavigatie op te bouwen aan de hand van deze categorieën. Dan zie je per categorie welke berichten erover zijn verschenen (je blogroll) in chronologische volgorde.

Helaas geen kruimelpad ingebouwd

WordPress heeft dan wel een handige navigatiemenu-functie, het is armoedig gesteld met de mogelijkheden om een kruimelpad aan te maken. Ik heb dit zelf voor een website gedaan met Yoast SEO-plugin. Alleen het aanmaken hiervan vond ik nog niet zo eenvoudig. Bovendien moet je elke keer na een update in WordPress het kruimelpad opnieuw aanmaken.

Geen site-edit in WordPress

In WordPress is er een sterke scheiding tussen voorkant (de website zelf) en achterkant (het cms). Bij sommige cms’en is voor- en achterkant meer met elkaar verweven. Dan kun je bijvoorbeeld heel handig aan ‘de voorkant’ gelijk kleine wijzigingen doorvoeren in de tekst en dit direct publiceren. Deze ‘site-edit’ functie is er niet in WordPress. Je kunt wel als je bent ingelogd vanaf de voorkant via ‘pagina bewerken’ naar het cms gaan om de pagina aan te passen. Dit is ook een snelle methode gelukkig. En heb je in het cms de tekst aangepast, dan kun je via ‘pagina bekijken’ weer snel naar de ‘voorkant’ springen.

Prima mediabank

Pdf’s en afbeeldingen kun je prima uploaden in de mediabank. Helaas is het niet mogelijk om mappen aan te maken binnen de mediabank. En daar houd ik nu net zo van. Om alles te categoriseren.

Vormgeving aanpassen gaat prima

Als je een simpele WordPress-website wilt krijg je een basis-vormgeving. Je kunt via ‘weergave – customizer’ de vormgeving aanpassen. Denk aan het toevoegen van een logo of headerafbeelding of het veranderen van de kleuren. Prima, als je de vormgeving minder belangrijk vindt.

Over de reactiemogelijkheid

Als je een bericht of pagina aanmaakt staat de reactiemogelijkheid standaard uit. Als je deze wilt aanzetten doe je dit via de knop ‘scherminstellingen’ rechtsboven. Een andere mogelijkheid is dat je naar het overzicht van pagina’s gaat door op ‘pagina’s’ te klikken. Ga je met je muis over een pagina heen dan zie je dat je de mogelijkheid hebt tot ‘snel bewerken’. Als je hierop klikt kun je de reactiemogelijkheid eenvoudig aan- of uitzetten. Als je wilt dat er een foto van jezelf bij je reactie staat, kun je dit instellen via ‘gebruikers’.

Weetjes over WordPress

Tot slot nog een rijtje weetjes, tips en nadelen van WordPress. Sommige dingen kosten gewoon best veel tijd om uit te zoeken, vandaar.

  • Je hebt een pagina voor de homepage aangemaakt, maar hoe maak je hier de homepage van? Dit doe je via ‘instellingen-lezen’.
  • Er zijn heel veel handige ‘plugins’ als je bepaalde functionaliteiten nodig hebt op je site. Via plugins vind je bijvoorbeeld een fotogalerij of contactformulier.
  • Wil je dat bepaalde pagina’s en afbeeldingen niet door Google geïndexeerd worden? Dan kun je de Yoast seo-plugin installeren. WordPress biedt zelf geen mogelijkheden om te bepalen of een pagina index of no-index moet zijn.
  • Ik wil Google Analytics op mijn WordPress site. Waar plak ik de tracking code in? Je hebt hier vast technische mogelijkheden voor hoor, maar ik heb gewoon een plugin ‘header’ geïnstalleerd. En hierin de tracking code ingeplakt. En dat werkt!
  • Naast de standaard-thema’s van WordPress zijn er speciale thema’s voor portfoliosites, zakelijke websites etc. Deze thema’s worden gratis of tegen betaling aangeboden. Je vindt ze via ‘weergave-thema’s’. Kijk gerust eens rond!
  • Kijk je onder ‘weergave’ in WordPress dan zie je ook ‘Widgets’ staan. Hiermee kun je bepalen welke handige functionaliteiten je in de sidebar rechts op de pagina en in de voeterbalk onder aan de pagina wilt hebben. Bijvoorbeeld een zoekveld, tekstveld, laatste berichten etc. Probeer maar eens uit.
  • Kan handig zijn: oude versies van een pagina worden automatisch opgeslagen. Je kunt deze oudere versies altijd terugdraaien, mocht het nodig zijn. De oude versies vind je terug via ‘revisies’ onder het cms-blokje publiceren, rechts op de betreffende pagina.
  • Wil je bepaalde pagina’s alleen beschikbaar maken voor een bepaalde groep? Dan kun je via ‘zichtbaarheid’ (ook te vinden in het cms-blokje publiceren) aangeven dat de pagina alleen getoond wordt als iemand uit een groep het juiste wachtwoord invoert. Of je er op die manier een compleet intranet van kan maken, betwijfel ik trouwens. Dan moet je echt op zoek gaan naar een intranetaanbieder vrees ik.

Tot zover een korte handleiding om je een indruk te geven van WordPress. Kom je er niet uit? Stel dan je vraag op het gebruikersforum https://nl.wordpress.org/support/. Trouwens bovenstaande uitleg is nog maar het begin van WordPress. Als je er een beetje in thuis raakt, kom je erachter dat je het helemaal naar eigen wens kunt inrichten. Maar dan moet je al wel een beetje een developer zijn. Veel succes!

Mocht je nu op zoek zijn naar een kundige webredacteur met kennis WordPress, neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *