Kennis opdoen van vakgenoten bij congres – wat ik onder meer leerde

Ik heb e.e.a. aan leermomenten van het congres natuurlijk opgeschreven in mijn notitieboekje. Ik deel ze hieronder. Let op: kan goed zijn dat ik niet alles volledig heb onthouden of heb genoteerd.. Maar geeft je vast een leuke indruk.

Content onthouden en ernaar handelen

Uit onderzoek met elektroden blijkt dat veel klanten slaap-hersengolven uitstralen als ze content lezen. Niet goed, je moet ze activeren. Je wilt activerende hersengolven zien.

Je moet ze niet de hele tijd activeren. Eerst een tijdje simpele content aanbieden en dan opeens iets waar ze over moeten nadenken. Wissel ook abstract en concreet met elkaar af.

Je hoeft niet alles voor te kauwen. Stel een vraag, zodat ze zelf gaan nadenken.

Klanten krijgen zo veel informatie tot zich. Help hen om orde in de chaos te brengen. Dan blijft de boodschap beter onthouden.

Maak het de klant gemakkelijk om de info te vinden. Mensen denken liever niet na, dan dat ze het wel doen.

Voorkom dat de content die je plaatst hetzelfde is als van je concurrenten. Als je je niet onderscheidt, kiezen klanten voor het vertrouwde merk. Dus het vertrouwde merk profiteert van jouw content.

Als je een toffe en humoristische reclame hebt gemaakt, zorg dat klanten dit koppelen aan het bedrijf. Je kunt in je bedrijf aan sourcememory doen, door bijvoorbeeld huisstijl en type afbeelding.

Storytelling – vertel een goed verhaal

Een verhaal bestaat uit een aantal gerelateerde dramatische gebeurtenissen die richting hebben.

Voorwaarden van goed verhaal:

  • Zonder conflict geen drama en zonder drama geen conflict.
  • Ontlok emotie
  • Het verhaal geeft richting – doe je door bijvoorbeeld elke zin te beginnen met daarom of maar. Zo krijg je een verband tussen de zinnen.

Voldoet je tekst niet aan de voorwaarden? Dan is het een anekdote.

Als je iets wilt uitleggen, moet je gewoon informeren. Denk goed wanneer je het verhaal wel of niet wilt inzetten.

De kwaliteit van content meten

Niet alleen kijken naar bounce rate en bezoekersaantallen. Een hoge bouncerate kan ook aantonen dat mensen goed geholpen zijn en daarom de pagina verlaten. En is een laag bezoekersaantal per se slecht? Niet als je inzet op een niche in de markt.

Je kunt zelf een tool ontwikkelen, die de kwaliteit van content meet. Op basis van bijvoorbeeld schrijfstijl, seo en toegankelijkheid. Er zijn ook veel gratis en betaalde tools in de markt die je helpen de kwaliteit te bewaken.

Natuurlijk is gebruikersonderzoek of A-B-testen ook een belangrijke manier om contentkwaliteit te meten.

Content als kostenpost?

Bij veel organisaties ziet de directie content als een kostenpost. Hoe kun je de waarde van content meten? Bij non-profitorganisaties is de website puur erop gericht om telefoontjes aan de klantenservice te ondervangen. Stel dat de website er niet was, hoe groot zou de klantenservice dan wel niet moeten zijn.

Brieven van overheidsorganisatie herschrijven naar taalniveau B1

Is er veel weerstand bij de eigenaren van brieven om teksten te versimpelen? Dan moet je de noodzaak aantonen, door bij de doelgroep langs te gaan. Vraag doelgroep met merkstift de woorden te arceren die ze niet begrijpen. Zo kweek je bewustwording bij de eigenaren van de brieven. Haal de doelgroep naar binnen.

Als je in gesprek bent met doelgroep, leg uit dat je doel is dat jij ervan leert. Dat je niet de taalvaardigheid gaat testen van de doelgroep. Ze schamen zich soms ook best. Dus benader ze rustig en vriendelijk.

Sommige woorden blijken toch lastig, zoals schulden, huurachterstand. Zeg ook ‘kunt u een nieuwe afspraak maken’ ipv ‘kunt u de afspraak verplaatsen’. Mensen denken dan dat je naar een andere locatie wilt uitwijken.

Je kunt trucjes toepassen. Zet bijvoorbeeld ‘besluit’ neer met tussen haakjes ‘beschikking’. Of je zet onder de brief ‘De wet blabla is toegepast bij dit besluit’. Soms moeten bepaalde dingen nou eenmaal in de brief genoemd worden. Moeten wil je misschien liever niet gebruiken. ‘Dit is verplicht’ kun je dan zeggen.

In een groepje dezelfde brief redigeren. Bij elkaar komen om samen tot 1 brief te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *