Kunnen zoekmachines beter?

Ik Google er dagelijks flink op los. Vaak met succes, maar regelmatig raak ik gefrustreerd. Ben ik nu een Googledummy of zijn er wel wat verbeteringen mogelijk bij zoekmachines? Fantaseren over de ideale zoekmachine kan gelukkig nooit kwaad.

Mijn laatste Googlefrustratie

Laatst had een kokosnoot enorme aantrekkingskracht op mij (tja zwanger). Het kokossap was lekker en makkelijk te bereiken, alleen dat vruchtvlees… Wel eens geprobeerd? Pfff. Dus ik op Google op zoek naar slimme trucjes. Alleen welke trefwoorden gebruik je… Mijn beste resultaat was er na 15 minuten. Ik kwam op een forumtopic van iemand die ook met kokosnoten klooide omdat hij er voor een Hawaii feestje bikini’s van wilde maken. Geen geweldige tips maar toch motiverend. Een kwartier verder had ik het vruchtvlees eruit weten te bikken/snijden.

Weer terug naar Google want wat doe je met die berg versgeraspte kokos? Resultaat: allerlei recepten met maar 100 gram kokosrasp uit een zakje. Hmm, toch maar invriezen en een andere keer verder zoeken. Volgende keer toch mijn moeder bellen… maar ja dan zit ik ook een half uur aan de lijn.

Andere zoekmachines

Ik zou Bing, Ask of Ilse (geheel nieuw opgezet) eens wat vaker moeten proberen. Het is ook fijn om die eens een kans te geven. Zij moeten toch elke keer opboksen tegen monopoly Google, ook bij mij voorgeprogrammeerd. Het stimuleert concurrentie en daardoor worden meestal producten verbeterd.

Tips om zoekmachines te verbeteren

Stel ik gewoon te hoge eisen aan Google? Ik denk in ieder geval nog steeds dat Google beter kan, eigenwijs als ik ben. Als ik dan toch wat ideeën/tips mag geven aan zoekmachines:

Tip 1 Maak het mogelijk om in de zoekopdracht aan te geven op welk soort websites je wilt zoeken. Moet de zoekmachine wel eerst alle websites indelen in bijvoorbeeld de volgende groepen:

  • bedrijven
  • overheid
  • non-profit
  • forums
  • startpagina’s en linkboeren (pagina’s vol gesponsorde links)
  • hobbysites/themasites

Het moet best eenvoudig te implementeren zijn want volgens mij kijken zoekmachines nu al naar het soort website. Het valt mij in ieder geval op dat overheidswebsites makkelijker een goede ranking krijgen dan andere sites.

Tip 2 Als je op 2 trefwoorden zoekt dan wil je als zoekresultaat een pagina waarbij deze woorden in een (zins)verband staan. Van mij mogen de pagina’s waarbij trefwoord 1 in de eerste alinea staat en trefwoord 2 in de laatste alinea, gerust weggelaten worden uit de zoekresultaten. Het kan dan wel zijn dat de 2 trefwoorden op een pagina veel voorkomen (een teken van relevantie), maar samenhang telt voor mij zwaarder.

Tip 3 Zorg dat je gewicht kan geven aan trefwoorden. Zoek je bijvoorbeeld met 3 trefwoorden dan komen meestal in de eerste zoekresultaten alle 3 de trefwoorden wel voor. Daarna komen zoekresultaten waar 2 trefwoorden in voorkomen. Helaas wordt dan vaak het belangrijkste trefwoord weggelaten. Het zou toch handig zijn als je hierin sturing hebt in Google.

Boek over zoeken in Google

Nou ja, het is natuurlijk leuk om te brainstormen over de ideale zoekmachine. Het kan natuurlijk ook zijn dat mijn Googlefrustraties aan mijn Googlekwaliteiten en ?kennis liggen.

Ik heb nu het boek ?De Googlecode, stop met zoeken begin met vinden? gekocht. Sprak mij meteen aan. In dat boek leer je slim zoeken door te denken als Google zelf. Ik ben benieuwd! Als ik het boek uit heb doe ik verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *