Houdt Google rekening met spaties en koppeltekens?

Samenstellingen zijn best lastig. Als je het volgens de Nederlandse taal goed wil doen, krijg je soms heel lange woorden. Voor de leesbaarheid kun je wel werken met koppeltekens. Spaties tussen de losse woorden is taaltechnisch gezien toch uit den boze. Er is zelfs een stichting ongewenst spatiegebruik opgericht om dit soort ingeburgerd foutief taalgebruik tegen te gaan. Moet je er nu op inspelen dat mensen graag spaties gebruiken waar dat eigenlijk niet mag?

Leve de auto-correctie

Het is iig fijn dat mensen die in Google een samenstelling verkeerd intypen in Google gecorrigeerd worden. Typen ze in ‘schoen maker’, krijgen ze van Google de melding: bedoelde u schoenmaker? Als je hierop klikt krijg je de zoekresultaten van het woord schoenmaker. Ben je eigenwijs, dan zoek je op de keywordcombinatie schoen maker, en krijg je andere zoekresultaten, waarschijnlijk minder relevant. Die eigenwijsheid zullen ze wel afleren.

Mijn bevindingen

Ik dacht, laat ik eens het een en ander uittesten in Google, wat betreft samenstellingen. Voor bijvoorbeeld het woord postzegelverzameling. Zie hieronder de verschillen per schrijfwijze.

Het lijkt erop dat het voor Google qua zoekresultaten niet uitmaakt of je een spatie of koppelteken gebruikt. Schrijf je het woord aaneen zoals het in dit geval hoort, worden andere zoekresultaten getoond.

Postzegelverzameling1

Hoe je nu in de praktijk omgaat met deze verschillen heb ik nog niet kunnen bedenken…

Check waar het woord op gevonden wordt

In Google Analytics is er een functie waarmee je kunt achterhalen op welk keyword de pagina gevonden wordt. Stel je hebt een pagina over de cd-speler. Het woord is verkeerd gespeld, als cd speler. Het kan zijn dat de pagina veel bezoekers trekt die in Google cd intypen. Als je er nu van maakt cd-speler, dan kun je hierdoor veel bezoekers mislopen. Google ziet dit als een ander woord. En als er nu minder mensen zoeken op het woord cd-speler kan dit betekenen dat de pagina minder bezoekers krijgt. Iets om je bewust van te zijn.

Spelfouten verbeteren

Spatiefouten zijn niet fijn, gewone spelfouten staan helemaal slordig. Bijvoorbeeld verkeerd geschreven woorden. Als je een pagina hebt waarbij de paginatitel en URL een spelfout bevat, bedenk dan goed of je deze spelfout gaat aanpassen of niet. Het kan zomaar zijn dat je in Google de bezoekersaantallen hierdoor flink ziet dalen. Blijkbaar typen veel mensen de verkeerde spelling in in Google.. Waar hecht je meer waarde aan? Spelling of vindbaarheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *