Cms Joomla 1.6.1 in gebruik

Mijn kennismaking met cms Joomla was van korte duur. Nadat ik een hobby- wordpress-site op de een of andere manier had verwijderd dacht ik: laat ik Joomla eens proberen (via programma Fantastico). Ik ben toch erg voor de underdog en het lijkt tegenwoordig wel een en al WordPress te zijn. Daarnaast zijn er toch aardig wat bedrijven die Joomla gebruiken. Hoewel ik wel het vermoeden had dat Joomla een veel te uitgebreid systeem is voor de eenvoudige site die ik wilde maken, gaf ik het een kans.

Voor-geïnstalleerde pagina’s

Ik koos voor de installatie waarbij cms Joomla alvast voorbeeldpagina’s voor je aanmaakt, zodat je gelijk een beeld hebt van de mogelijkheden. Dat zag er allemaal niet verkeerd uit, mijn site was al flink ingericht met een site van een natuurgebied en een fruitwinkel. De tekst op de voorbeeldpagina’s was tevens een handleiding van Joomla, ook handig.

Nederlandse vertaling

Eerst op zoek naar de Nederlandse vertaling van het cms Joomla. Na veel websites te hebben bekeken met verouderde informatie, dan toch de laatste Nederlandse vertaling gevonden. Het blijft toch top dat mensen dit soort dingen voor je doen! Het doorvoeren van de vertaling ging heel gemakkelijk. Je uploadt het bestand in de extension-manager-module, en activeert het vervolgens in de language manager. En het werkt! Bij WordPress moest ik hiervoor wel een en ander klooien met Filezilla..

Uitgebreide navigatiestructuur

Nu aan de slag. Mooi, eindelijk een systeem dat respect heeft voor navigatiestructuren, heerlijk veel niveaus! Je kan alle informatie heerlijk onderverdelen, iets waar ik zelf een grote fan van ben. Dat geeft een opgeruimd gevoel. (Ik ben ook gek op opruimen. En dan etiketten plakken op blikken in de keuken of kratten in de schuur.) Overigens, niet iedereen is liefhebber van diepe navigatiestructuren:

  • Vormgevers zijn er niet zo fan van omdat het design van je website er druk van wordt.
  • Veel mensen vinden dat je in max. 3 kliks gedetailleerde informatie moet kunnen vinden.

Ik ben misschien eigenwijs. Misschien eens wat gebruikersonderzoeken erop naslaan.. Ik ben er iig nog steeds van overtuigd dat wat diepere navigatie surfers helpt informatie te doorgronden. Alles is geordend. Beter dan pagina’s met veel onderwerpen en tekst waar je weer doorheen moet scannen.

Stoeien met templates en menu’s

Ik ging dus fijn beginnen met het aanmaken van pagina’s. Alleen het lukte mij toch niet om greep te krijgen op de templates! Met de templates geef je aan in welke vorm de content gegoten moet worden. Ga je voor een rubriekentemplate zodat je een introductie krijgt van alle onderliggende pagina’s? Of moet op die pagina een tekst getoond worden? En wat voor rubriektemplate wil je dan? Een tabel met titels van onderliggende pagina’s? Das toch niet mooi. Nee ik wil meerdere blokjes met intro’s tonen. Maar gut die gaan weer door elkaar lopen.

Ik vond een heel heldere Joomla handleiding op internet. Maar ook die handleiding kon niet voorkomen dat ik elke keer vergat waar de templates voor zijn. Ook lukte het mij niet om het menu zichtbaar te maken. Daarvoor moest ik ook weer bepaalde handelingen doen, die ik maar ingewikkeld vond. Ook bovenstaande basiscursus kon mij daar niet mee helpen.

Gericht op berichtjes

Joomla lijkt heel erg gericht op blogs/berichtjes waar je de datum, maker, categorie enz. boven wilt hebben. Je kunt die wel uitzetten. Dat doe je in de instellingen waarmee je de vormgeving automatisch aanpast voor meerdere berichtjes. Het gaat hier om een hele rij instellingen die je kunt aanvinken. Er staan netjes vraagtekens achter voor uitleg, maar dan nog was het een zoekplaatje voor mij. Je experimenteert wat, drukt f5, experimenteert wat, drukt f5 en ik krijg gewoon niet voor elkaar wat ik wil. Was er maar een Joomla-expert in de buurt!

Gestopt met cms Joomla

Uit frustratie ging ik maar weer wat googlen op handleiding cms joomla. Op de derde plek in Google, met een aansprekende tekst: een bedrijfje dat websites maakt voor zelfstandigen http://www.rogier-webdesign.nl/joomla-cursus. Ik verwachte een gratis joomla-cursus, maar ik lees iets heel anders: het bedrijfje maakte altijd websites in Joomla, maar is overgestapt op WordPress om verschillende redenen. Overigens een misleidend trucje. Je denkt dat je een cursus Joomla hebt gevonden maar wordt op de pagina overgehaald om dit toch niet te doen. Je moet op WordPress overstappen.

Hoe dan ook, toen ik op bovengenoemde pagina de voordelen van WordPress las gaf ik de brui aan cms Joomla en maakte ik het werk van twee middagen weer ongedaan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *