Cijfers in webteksten

De stijlgids voor corporate websites van ministeries is een handige leidraad voor webredacteuren bij ministeries. De meeste webredacteuren kennen de stijlgids als een soort groen boekje. Hij staat ook online op http://stijlgids.overheid.nl. De stijlgids is eind 2008 herzien. Die herziening had nog wel wat voeten in de aarde.

Geen getallen meer uitschrijven

Voortaan mocht je bijvoorbeeld geen getallen meer uitschrijven. De stijlgids gaf aan dat je er cijfers van moest maken. Uit onderzoek bleek namelijk dat cijfers de herkenbaarheid van getallen in de tekst verhogen en zo de scanbaarheid verbeteren. Om die reden was ook het %-teken en ?-teken weer toegestaan.

Jezelf amateurtje voelen

Toch nog even terugblikken op die vercijfering. Binnen de redactie waren we er niet zo blij mee. Ook nu hebben we het er nog wel eens over. Stel je maar voor, een nieuwsberichtje met alle cijfers uitgeschreven (ja, ook die onder de 20). Je voelt je dan wel een beetje een amateurtje: ‘de lezers zullen wel denken dat we de spelregels niet kennen.’ En een kop beginnen met een cijfer, ‘1 op de 3′ schrijven, ziet er toch niet mooi uit?

Zijn er andere webredacteuren die ook regelmatig lopen te stuntelen met cijfers in webteksten? Tell me more!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *