De pijn van het offline zetten

Soms doet het pijn als ik pagina’s depubliceer. Het gaat dan bijvoorbeeld om pagina’s van evenementen die voorbij zijn. Bij de aankondiging van het evenement maak je naast pagina’s met praktische informatie ook pagina’s met interessante algemene informatie die een langere houdbaarheidsdatum hebben. Zoals een tekst waarin de deelnemers van een tentoonstelling worden voorgesteld, compleet met foto’s en weetjes. Is het evenement voorbij? Depubliceren maar. Au?

Dat depubliceren is niet zo aardig voor alle googleaars. Die willen met een kort tekstje snel iets te weten komen over die ene buitenlandse deelnemer. Ze kunnen natuurlijk ook terecht op een andere Nederlandse of buitenlandse site, maar deze googleaars zijn gewoon veel beter af met jouw korte, prettig leesbare tekst.

Zonde?

Ik kom vaak moeilijke woorden, vaktermen, regelingen en organisaties tegen die niet algemeen bekend zijn. Na veel googlen en informatie inwinnen weet je kort en krachtig het woord uit te leggen. Ook al is die uitleg puur voor die specifieke tekst bedoeld, vaak denk ik: wellicht hebben andere googleaars ook nog wat aan
mijn uitleg, hopelijk komt deze tekst een beetje hoog in de ranking van zoekmachines. Al die uitleg gaat ook verloren bij het depubliceren.

Kortom, het is niet altijd leuk om pagina’s offline te zetten als je weet dat anderen er misschien nog iets aan hadden gehad.

Oplossing?

Je kunt de pagina’s natuurlijk online laten maar deze niet in de navigatiestructuur tonen. Je bedient zo wel de mensen die via de zoekmachine van je website of bijv. google iets zoeken of terugzoeken. Nadeel is wel dat je cms snel een rommeltje wordt. Je kunt ook handige algemene informatie voor het offline zetten op wikipedia publiceren.

Alleen de kans is groot dat je opdrachtgever dit niet ondersteunt. Dus de oplossing is toch: kiezen op elkaar en depubliceren. Ach met een paar pagina’s valt het ook wel mee. Hoe zou het zijn om een projectsite offline te moeten zetten.

Schrale troost

Een troost is dat er organisaties zijn die websites archiveren, bijvoorbeeld:

  • De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek: archiveert een selectie van Nederlandse websites. Best ingewikkeld met zaken als auteursrecht, databankenrecht, archiefrecht en privacyrecht. Zie: http://www.kb.nl/hrd/dd/dd_projecten/webarchivering/project.html
  • Internet archive: een internationale non-profit organisatie die zich onder meer bezig houdt met het archiveren van het world wide web. Met een beetje geluk vind je via de waybackmachine websites terug die nu niet meer bestaan, of eerdere versies van huidige websites. Zie: www.archive.org.
  • Archive: als je je website offline zet kun je hem via Archive laten archiveren. Bezoekers kunnen 2 pagina’s zien. Wil je meer dan moet je je registreren. Zie archive-nl.com

Webrichtlijnen

Er zijn overigens geen webrichtlijnen voor overheidswebsites die aandacht besteden aan archivering. Wel vond ik de volgende pagina: http://wiki.webrichtlijnen.nl/Archivering-van-websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *