Cms EPiServer in gebruik

Ik vind EPiServer toch wel een heel fijn cms. Echt vernieuwend dat je zo prettig kunt schuiven met componenten. In het begin is het even wennen natuurlijk. Het cms biedt allerlei mogelijkheden om content te personaliseren: welke doelgroep krijgt iets wel en niet te zien? Ik heb alleen kennisgemaakt met de basics. In deze blog leg ik je uit hoe EPiServer werkt en wat mijn ervaring met EPiServer is.

Let op: je hebt een aardige portie voorstellingsvermogen en kennis van cms’en nodig om deze tekst te kunnen volgen.

Een pagina bewerken

Links in het cms zit de vertrouwde navigatieboom die is opgebouwd uit pagina’s. Je klikt op de pagina die je wilt bewerken. In principe verdwijnt de navigatieboom dan, maar met een punaise kun je de paginaboom vastpinnen. Dit is wel slim om te doen, omdat je dan heel gemakkelijk links in je tekst kunt aanmaken. Hoe werkt dit? Allereerst selecteer je het woord waar je een link van wilt maken. Vervolgens sleep ik met mijn muis een pagina uit de navigatieboom naar die geselecteerde woorden. Et voilà je hebt je link.

Rechts op het cms-scherm heb je een menu met de mediabank met pdf’s en afbeeldingen. Ook deze prik ik vast in het beeld. Want: je kunt heel eenvoudig afbeeldingen naar de pagina slepen. Wil je een link naar een pdf? Dan selecteer je een woord en sleep je de pdf uit de mediabank hiernaartoe. Voilà: klaar is de link naar de pdf.

Oh, je hebt op de pagina’s nog tabbladen waarin je metadata zoals paginatitel, metadescription en datum kunt invoeren.

Ben je klaar met bewerken van de pagina? Rechtsboven knippert een drukke groene publiceer-button. Hiermee zet je de wijzigingen live.

Leuk dat gelink en geschuif, maar is er ook een standaard editorbalk boven het tekstveld? Ja, deze is er gewoon. Deze gebruik je om h2-kopjes te maken, een interne of externe link in te voeren. Of om gewoon een afbeelding in te voegen zoals je gewend bent, inclusief alt-tekst. Je kunt overigens het cms zo instellen dat de afbeelding paginabreed wordt getoond. Dat is mooi voor als je met je mobiel de website bekijkt en lijkt een beetje de standaard te worden. Afbeeldingen rechts uitgelijnd in de tekst kom je minder vaak tegen. Ik denk omdat dit minder gemakkelijk responsive te maken is?

Een nieuwe pagina in EpiServer

Wil je een nieuwe pagina aanmaken? Klik dan met je rechter muisknop in de navigatieboom links. Doe dit op de plek waar de pagina in de structuur onder moet komen. Een klein menu verschijnt en hier kies je voor ‘nieuwe pagina’. Nu moet je het juiste template selecteren.  En daarna kun je de pagina vullen met content. Je kunt tussendoor een preview krijgen van de pagina op verschillende schermformaten.

Ben je tevreden? Klik rechtsboven op de groene publish button en de pagina staat live. Er is ook nog een oranje button. Hiermee kun je gemakkelijk springen tussen de live versie en het cms. Ik weet even niet meer of je ‘aan de voorkant’ direct op de pagina de tekst kunt aanpassen (mits je natuurlijk bent ingelogd). Ik werk trouwens zelf altijd graag in het cms (de achterkant).

Pagina’s verplaatsen in de boom

Heb je de pagina op de verkeerde plek aangemaakt in de navigatieboom? Door op de betreffende pagina op je rechtermuisknop te klikken kun je eenvoudig pagina’s knippen en plakken op een andere plek in het menu. Was de pagina live? Dan moet je wel even een redirect aanmaken omdat de url gewijzigd is. Bij een redirect stel je in dat de oude url je doorstuurt naar de nieuwe url.

Een handige afbeelding-editor

Als je in de mediabank een afbeelding toevoegt kun je de afbeelding direct bewerken. Denk aan het aanpassen van het formaat, snijden en draaien enz. Je kunt dan de huidige afbeelding overschrijven of de afbeelding opslaan als nieuwe versie. Overschrijven is wellicht verstandiger omdat je dan niet minder serverruimte inneemt. Het origineel bewaar je elders in een map in bijvoorbeeld je verkenner.

Over de mediabank van cms EpiServer

In de mediabank kun je netjes je pdf’s en afbeeldingen beheren. Naast afbeeldingen en pdf’s kent EPiServer nog een ander soort component: ‘blokken’. Denk hierbij aan blok met pdf’s die je onder aan de pagina wilt. Of een contactblok met een foto die je in de sidebar wilt schuiven bij de projecten. Het blok schuif je vanuit de mediabank naar de plek waar het moet komen op de pagina. Op de pagina’s zijn speciale plekken gereserveerd voor blokken.

Overigens is er in de mediabank een scheiding gemaakt tussen afbeeldingen/pdf-bestanden en de blokken. Je kunt zelf met mappen een structuur aanbrengen in je mediabank. In deze mappen kun je afbeeldingen plaatsen die op de gewone webpagina’s staan. Gaat het om een afbeelding of blok speciaal voor een nieuwsbericht? Dan kun je hem beter uploaden ‘als onderdeel van de pagina’ (for this page). De afbeelding hangt dan onder de pagina en is niet opgenomen in de centrale mediabank.

Gemakkelijk overzichtspagina’s maken

Een overzichtspagina met doorkliks naar subpagina’s heb je snel gemaakt met EpiServer. Je gebruikt hiervoor het overzichtspagina-template. Dit is een pagina met blokjes introductietekst. In het cms waarin ik werkte kon je kiezen uit twee of drie blokjes per rij. De subpagina’s kun je eenvoudig vanuit de navigatieboom in de pagina slepen. De titel en introteksten voor de blokjes worden dan vanzelf gevuld (tot een x-aantal tekens) op basis van de content van de subpagina. Als je wilt kun je bij de blokjes op de overzichtspagina ook afbeeldingen uit de mediabank erin slepen.

Tot slot nog wat weetjes

Hierboven heb ik de basis uitgelegd van EPiServer. Hieronder tot slot nog wat laatste weetjes over EPiServer

  • Het kruimelpad wordt automatisch aangemaakt
  • Wij hielden voor de afbeeldingen beeldverhouding 16 bij 9 aan. We kwamen uit op een formaat van 1440 bij 810. De foto werd dan ook nog mooi getoond op de nieuwste beeldschermen.
  • Wil je een afbeelding uploaden naar de beeldbank? Die kun je gewoon vanuit je ‘mijn afbeeldingen’ slepen naar het uploadscherm.
  • Er was versiebeheer, maar ik kan mij herinneren dat ik dat nogal ingewikkeld vond werken. Je kon 2 versies met elkaar vergelijken, maar dan was het nog best een puzzel vond ik. Ik heb daar niet veel mee geoefend en kan niet herinneren dat ik wel eens een oude versie heb teruggedraaid.
  • EPiServer heeft allerlei mogelijkheden om gepersonaliseerde content aan te bieden. Daar heb ik niet zo veel mee geoefend. Ik weet dat je de mogelijkheid hebt om de homepage aan te laten sluiten op je publiek (leeftijd, klant of geen klant) en op het tijdstip (goedemorgen of goedemiddag zeggen).

Dit was mijn ervaring met EPiServer in het kort. Hopelijk heb je iets aan mijn uitleg gehad. Mocht je nu op zoek zijn naar een kundige webredacteur met kennis van EPiServer, neem dan contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *